DENSO conduce viitorul mașinilor autonome

Reducerea semnificativă a accidentelor rutiere mortale este abordată cu noi tehnologii.
Masini Autonome

Industria auto se apropie tot mai mult de condusul autonom avansat, o tehnologie care ar putea în cele din urmă să sporească siguranța pe drumurile publice din întreaga lume și să eficientizeze condusul. Conform obiectivelor naționale japoneze de reducere a numărului anual de accidente rutiere mortale la 2.500 sau mai puțin până în 2018 și a obiectivului său de brand, de a crea o societate auto mai sigură, DENSO a impulsionat această mișcare spre tehnologia complet autonomă.

Acest angajament a stat la baza captivantei tehnologii DENSO ”Advanced Driver Assistance Systems” (sisteme avansate de asistare a conducătorului auto); abreviată ADAS, tehnologia se dovedește esențială în progresul condusului complet automat și în crearea unui mediu rutier mai sigur.

Dar în ce stadiu se află condusul complet autonom?

Scaderea Accidentelor Masini Autonome

Există patru etape de autonomie pe care DENSO le țintește. În Nivelul 1, operatorul uman continuă să dețină controlul deplin asupra vehiculului, însă este sprijinit de sisteme care pot executa o singură funcție odată, pentru a reduce la minim riscul unui accident - precum evitarea unui obstacol staționar.

Una dintre cele mai recente inovații din industrie a constat în asistența avansată la parcare, o funcție autonomă de Nivel 3 optimizată, care permite vehiculelor „să se parcheze singure” pe străzi aglomerate.

Până în 2020, această tehnologie va deveni un lucru obișnuit, în timp ce granițele vor fi împinse și mai mult la Nivelul 4, în care conducătorul auto va putea să călătorească în siguranță din punctul de plecare la destinație, fără a interveni în vreun fel în comenzile mașinii.

Cum este posibil? Răspunsul este ADAS

Masini Autonome Schema

DENSO a ajutat la dezvoltarea formelor de condus autonom de peste 20 de ani. Pentru ca ADAS să devină realitate, DENSO este implicată în dezvoltarea de produse și tehnologii pentru îmbunătățirea siguranței conducătorului auto și eficientizarea șoselelor.

Cercetarea în domeniul radarelor și senzorilor de bord a reprezentat unul dintre punctele cheie în acest sens, fiind dezvoltate camere ce pot fi montate în vehicul pentru a detecta și recunoaște pericolele potențiale înainte ca acestea să devină pericole reale.

Totodată, DENSO a efectuat cercetări în comunicația vechilul-vehicul și vehicul-infrastructură. Cunoscute în mod generic drept dispozitive V2X, tehnologia va putea obține informații despre condițiile rutiere ce urmează, condiții pe care conducătorii auto nu le pot identifica imediat.

Acest lucru ar îmbunătăți siguranța, vehiculele comunicând între ele și cu obiectele din trafic, precum semafoarele, pentru a reduce numărul de accidente evitabile.

Pentru interiorul cabinei, DENSO dezvoltă produse de tipul interfață om-mașină, incluzând monitoare de stare șofer și afișaje de bord heads-up, care monitorizează starea conducătorului auto și oferă afișaje simple, vizibile, pentru a promova condusul în condiții de siguranță îmbunătățite.

Ceea ce poate părea ficțiune este acum o parte semnificativă a rutinei zilnice DENSO, în încercarea noastră de a reduce numărul accidentelor rutiere mortale la minim. Unele vise merită visate!