Viitorul pieţei de bujii cu scânteie

E bine cunoscut faptul că bujia cu scânteie este o componentă esenţială a oricărui motor cu combustie internă, pe care multe ţări din Vestul Europei (precum Olanda, Franţa sau UK) încearcă să-l interzică, în speranţa unei tranziţii complete către maşini electrice.

În Paris spre exemplu, o serie de limitări pentru vehiculele ICE (cu combustie internă) au intrat deja în vigoare: oraşul are zone fără acces auto şi susţine în mod regulat zile speciale în care folosirea maşinii nu este permisă. Suplimentar, maşinile şi motocicletele fabricate înainte de 1997 nu sunt permise în centrul oraşului, nerespectarea acestei prevederi fiind amendată cu sume de până la 70 de euro.

Electrification Vision

Consecinţele impunerii de vehicule electrice

În acelaşi timp, experţii industriei recunosc faptul că în cazul înlocuirii tuturor vehiculelor ICE cu vehicule electrice, toate staţiile de curent electric din lume nu ar putea produce îndeajuns de multă electricitate pentru alimentarea acestor vehicule. În consecinţă, tranziţia de la benzină sau diesel la electricitate poartă nişte costuri semnificative. Până la urmă, toată infrastructura ar trebui să fie complet reînnoită, ceea ce presupune construcţia de noi staţii electrice (cel mai probabil de tip nuclear). Totodată, sistemele de reciclare ale bateriilor defecte sunt departe de a fi perfect funcţionale.

Ţinând cont de toate aceste probleme, motoarele cu combustie internă vor continua să fie produse şi îmbunătăţite. Iar principalele arii ce vor fi dezvoltate sunt dictate de nevoile actuale ale pieţei: impactul motorului asupra mediului si parametrii de operare. În tot acest context, rolul jucat de bujiile cu scânteie este unul esenţial.

Culmea evoluţiei pentru bujiile cu scânteie

Fanii brandului DENSO cunosc faptul că electrodul central ultra-fin din Iridiu reprezintă culmea evoluţiei pentru acest tip de componentă auto. Cu cât electrodul este mai subţire, cu atât mai uşor se produce aprinderea iar combustia este mai stabilă. Multe dintre bujiile cu scânteie DENSO au cel mai subţire electrod central (de numai 0,4mm) din piaţă.

Fiind un material foarte dur cu un punct de fierbere ridicat, Iridiul oferă avantajul unei densităţi ridicate şi rezistenţă la coroziune, chiar şi la temperaturi de câteva mii de grade Celsius. Aşadar, comparativ cu bujiile Nichel standard, bujiile cu scânteie Iridium au capacităţi mult mai ridicate. Suplimentar, acestea scad consumul de combustibil şi cresc performanţele înregistrate de motor.

Denso Spark Plug Packaging

Progresul merge înainte – iar piaţa auto nu face expecţie

Vehiculele cresc în complexitate; cerinţele asupra componentelor auto sunt mai stringente; spaţiul alocat motorului scade (automat şi componentele devin mai mici)... iar în acelaşi timp, performanţa motoarelor trebuie să crească. Acest lucru va înlesni înlocuirea treptată a bujiilor Nichel cu cele pe bază de Iridiu.

Experţii cunosc faptul că, pe măsură ce raportul dintre coeficientul de performanţă şi cel de eficienţă consum combustibil creşte iar emisiile trebuie să descrească, temperaturile din interiorul camerei de combustie cresc vertiginos. Iar un electrod ultra-fin poate suporta aceste temperaturi ridicate doar în condiţiile în care este construit dintr-un material foarte rezistent. Acesta este şi motivul pentru care mulţi producători de maşini au făcut deja tranziţia către utilizarea bujiilor cu scânteie din Iridiu. În ziua de azi, putem afirma cu încredere că Iridiul este materialul perfect pentru bujiile cu scânteie, chiar şi în comparaţie cu Platina. Bujiile DENSO Iridium TT au o durată de viaţă de peste 120,000 km - mult mai mult decât cea a unei bujii standard.

Ce ne rezervă viitorul?

Inclinăm să afirmăm că mărimea motoarelor va continua să scadă. Asta înseamnă cu bujiile cu scânteie cu electrod ultra-fin vor fi utilizate în mod uzual pe viitor, cele realizate din materiale preţioase crescând (evident) în popularitate. Pe măsură ce reglementările europene devin mai stricte, limitele asupra emisiilor de gaze vor deveni şi ele mai stringente, forţând astfel producătorii auto să-şi folosească toate resursele disponibile.

Cât priveşte existenţa motoarelor ICE, aceasta nu se va opri brusc. Este clar faptul că oferă şi vor oferi în continuare un anumit nivel de durabilitate şi flexibilitate... atâta timp cât se vor mai înregistra îmbunătăţiri la nivel tehnologic. Tocmai de aceea, avansurile tehnologice ale bujiilor cu scânteie sunt vitale pentru un motor ecologic, economic şi agil.