Femei pioniere: Florence Lawrence – de la star de cinema la inventator

Florence Lawrence a fost un star de cinema și fiica inventatoarei Charlotte Bridgwood. Desemnată ca fiind prima stea a cinematografiei mute, Florence a avut o carieră fabuloasă, jucând în peste 300 de filme. Cu toate acestea, e mai puțin cunoscut faptul că ea a fost și inventatoare în domeniul auto, dezvoltând prima semnalizare auto.

Florence Lawrence 1908 PortraitFlorence Lawrence

Făcută pentru o carieră pe scenă

Florence s-a născut sub numele de Florence Annie Bridgwood, în Ontario, Canada, în anul 1886 ca fiică a lui George Bridgwood, un constructor de trăsuri și Charlotte ‘Lotta’ Bridgwood – actriță, cunoscută și ca ‘Lotta Lawrence’. Părinții lui Florence s-au despărțit când aceasta avea 4 ani.

Ca și copil, Florence și-a dezvoltat pasiunea pentru actorie, alăturându-se mamei sale pe scenă în timpul turneelor. La vârsta de 6 ani, talentul său i-a atras porecla de ‘Baby Flo, copilul minune’. Mama sa a început să dezvolte în acea perioadă primul concept de ștergătoare automate, operate electric, iar Florence îi va urma exemplu în curând.

Florence Laurence With Owen MooreFlorence - scenă dintr-un film

În 1906, ea a apărut în primul său film, urmând mai apoi o serie de producții cinematografice ce au dovedit popularitatea sa în rândul audienței. Peste puțin timp, și-a cumpărat casa visurilor sale - o proprietate de 50 de arii în New Jersey și și-a deschis un magazin de cosmetice în LA, punând în vânzare chiar propria sa linie de cosmetice.

Pasiunea pentru mașini și o invenție inovatoare

Pe parcursul acestei perioade de succes, ea și-a îndreptat atenția și eforturile către vehicule. Florence a fost dintotdeauna un fan auto, iar condusul devenise în acea perioadă un simbol al libertății femeilor. Ea afirmase la un moment dat: “Mașina este pentru mine ceva aproape uman, ceva ce răspunde la bunătate și înțelegere, exact ca și oamenii”

De multe ori, Florence își petrecea timpul sub capota mașinii, încercând să înțeleagă mecanismele unui automobil. “O femeie trebuie să fie capabilă să-și repare singură mașina. Poate fi destul de curioasă să investigheze fiecare sunet al mașinii sale și să-l remedieze, dacă e cazul” - a afirmat ea.

Așa a ajuns să-și efectueze singură reparațiile la mașină și să inventeze soluții la diverse probleme comune. Florence a recunoscut faptul că drumurile pot fi periculoase, îndeosebi pentru pietoni ce nu realizau care este direcția ce va fi urmată de o mașină, în lipsa unei semnalizări. Astfel, a început lucrul la dezvoltarea primei semnalizări, fiind denumită ‘braț de semnalizare’ - cuprinzând 2 steaguri de semnalizare operate manual și plasate pe bara din spatele mașinii.

O semnalizare de STOP a fost următoarea pe listă. Florence își imagina un semn de atenționare, montat în spatele mașinii și acționat la fiecare apăsare a frânei. Acest lucru ar fi permis celorlalte vehicule să oprească în timp util, fiind evitate coliziunile.

Florence-LawrenceFlorence la bordul unei mașini Lozier - 1912 Pennsylvania [photo credit: Wisconsin Center for Film and Theater Research]

O viață plină de reușite, fără compromisuri

Invențiile sale au dovedit spiritul inovator și practic al lui Florence, ca și în cazul mamei sale. Cu toate acestea, Florence nu și-a patentat ideile, așa că nu a beneficiat de nici un fel de recompense financiare.

De fapt, Percy Douglas-Hamilton a fost creditat cu invenția semnalizării auto. Se pare că acesta a patentat conceptul de semnalizare în Marea Britanie, în 1909. E greu de crezut faptul că Florence ar fi știut de acest fapt, așa că ideea sa rămâne una unică.

Însă, ghinionul său nu s-a sfârșit aici. În timpul unei filmări din 1914, Florence s-a rănit grav în urma unui incendiu izbucnit pe platourile de filmare. Nu și-a revenit complet niciodată iar cariera sa a luat sfârșit. Mai mult decât atât, și-a pierdut întreaga avere în timpul Marii Crize din 1929.

Totuși, Florence a realizat atât de multe pe parcursul vieții - de la star de cinema, la antreprenor și inventator - nu a stat locului niciodată și a fost și va rămâne o inspirație pentru femeile de pretutindeni.

SURSE:

https://autowise.com/10-historical-auto-industry-females/

https://www.historicvehicle.org/florence-lawrence-automotive-inventor-worlds-first-movie-star/