Dicționarul DENSO: termeni și trenduri auto de la A la Z

Fiecare industrie își are propriul jargon, iar industria auto Aftermarket nu face excepție. Deși majoritatea profesioniștilor din Aftermarket știu deja multe informații despre piesele auto, există noi tehnologii și trenduri mai puțin cunoscute. Pentru a ajuta ca fiecare afacere din Aftermarket să fie la curent cu ultimele noutăți din industrie, am compilat o listă cu cei mai cunoscuți termeni tehnici, acronime și abrevieri...
Shutterstock 1080633806

ACES/CASE/SAEV

Probabil cel mai răspândit termen ce descrie ”mașina viitorului”, ACES vine de la Automat, Conectat, Electric și Distribuit (Shared). Poate fi exprimat și sub forma CASE sau SAEV. Indiferent pe care o preferi, principiul este același. Mașinile încorporează tehnologii ce reduc impactul asupra mediului, le conectează cu alte mașini sau oameni, și dețin un rol activ în protejarea pasagerilor și planificarea călătoriilor. Producătorii lansează tot mai multe componente ce facilitează aceste tehnologii iar tehnicienii învață cum să le monteze, repare și înlocuiască.

ADAS

Un acronim pentru Sisteme Avansate de Asistență a Șoferului, ADAS cuprinde o serie de tehnologii destinate siguranței, incluzând intervenții active, informații despre șofer și diagnoză a vehiculului. Multe elemente ADAS sunt incluse ca și standard în mașinile noi; unele fiind absolut necesare pentru primirea unui rating maxim Euro NCAP. Tehnologiile comune ADS includ: avertizare coliziune, intervenție coliziune (frânare automată). asistență control (cruise control), asistență parcare și alte instrumente precum lumini automate și monitorizare șofer.

An acronym for Advanced Driver Assistance Systems, ADAS encompasses a range of safety technologies including active intervention, driver information and vehicle diagnostics. Many elements of ADAS are included as standard in new cars; some are even required to receive a five-star Euro NCAP rating. Common ADAS technologies include: collision warning (blind spot, forward collision alert, lane departure warning), collision intervention (automatic emergency steering or braking), control assistance (cruise control, brake and acceleration support), parking assistance (rear, surrounding and under-car cameras and autonomous parking) and other tools such as automatic headlamp beams and driver monitoring. Află mai multe despre ADAS și cum contribuie DENSO la dezvoltarea acestor tehnologii aici.

AEBS

AEBS înseamnă Sisteme Avansate de Frânare de Urgență, un sistem de asistență a șoferilor ce monitorizează obiectele din fața vehiculului și se asigură că sunt la o distanță suficientă față de vehicul. Dacă distanța minimă este încălcată, se emite o avertizare către șofer iar dacă acesta nu frânează la timp, sistemul AEBS acționează automat frânele pentru evitarea coliziunii.

Realitate augmentată

Realitatea augmentată (AR) a fost dezvoltată ca și o experiență interactivă, prin utilizarea unui dispozitiv mobil. Acum, începe să fie folosită în mașini, sub diverse forme - de la sisteme de navigație 3D la proiectarea informațiilor utile pe geamuri. Poate că sună futurist, însă afișarea unei informații în timp real despre următoarele curbe sau posibile pericole de pe drum, este cu siguranță un beneficiu.

Blockchain

Popularizat prin monedele virtuale, precum Bitcoin, ”blockchain-ul” este de fapt o infrastructură de date, bazată pe distribuirea informației în rețea în locul stocării sale într-un hub central. Asta presupune că datele pot fi mai ușor verificate în orice stadiu s-ar afla, fapt ce promovează transparența. Pe măsură ce mașinile conectate produc și transmit tot mai multe informații, producătorii evaluează utilizarea tehnologiei blockchain ca un mod practic de a gestiona acest aspect.

Digitizarea / Digitalizarea

Se pare că acești termeni au fost peste tot în 2020: în perioada de distanțare socială, afacerile din Aftermarket găsesc noi căi de a utiliza instrumente și servicii digitale pentru a efectua ceea ce era înainte posibil doar ”în persoană”. Dar e bine de știut că cei 2 termeni, digitizarea și digitalizarea, au înțelesuri diferite. Digitizarea este un proces aplicat unui produs sau proceduri specifice, transformându-i baza pe hartie în digital. Digitalizarea este un termen mai larg, ce face referire la schimbarea unor modele de afaceri și norme din societate.

eCompresorul

Electric Compressor For Hev 700X530

În secolul 21 e la modă să pui un ”e” înaintea oricărui termen pentru a-l face să sune futurist - dar în unele cazuri e o distincție reală, precum în cazul eCompresoarelor. Proiectate pentru a funcționa în mașini electrice și hibride, eCompresoarele sunt alimentate de bateria vehiculelor și nu de către transmisie. Designul DENSO al eCompresoarelor are o serie de beneficii pentru vehiculele hibride și electrice - află mai multe aici.

eMobilitate

În locul referinței către o tehnologie specifică, eMobilitatea este un termen de tip umbrelă, ce acoperă toate tipurile de propulsie electrică, ce sunt folosite ca și alternative la soluțiile convenționale pe benzină sau motorină, precum și infrastructura de suport. Pentru tehnicieni este mai mult decât un trend - este un nou set de piese ce trebuie luat în calcul și o nouă arie a pregătirii de bază. Află mai multe.

ECU

Unitățile ECU nu sunt noi, însă nu trebuie să uităm că aceste inițiale pot desemna 2 lucruri diferite. În principal, face referire la unitatea de control a motorului, ce reglează performanța acestuia. Suplimentar, o mașină e plină de astfel de unități de control (sau module) pentru diverse sisteme. Toate acestea funcționează la unison și comunică între ele, iar gestionarea complexității acestora reprezintă o adevărată provocare în design pentru OEM.

ICE

ICE înseamnă Motor cu Combustie Internă - un termen familiar pentru orice mecanic. În ziua de azi, termenul este folosit în contrast cu ”noile energii” - precum vehiculele electrice și hibride. Deși vehiculele ICE pierd în mod constant cotă de piață în fața acestor tehnologii noi, ele reprezintă în continuare 80% din vânzările auto din Europa, fiind astfel un segment esențial pentru domeniul independent Aftermarket.

Internet of Things (IoT)

IoT este adesea folosit pentru a face referire la echipamente din case - precum încălzitoare sau sonerii - dar mașina este probabil exemplu suprem de obiect conectat: interacționează cu smartphone-ul tău, primește informații din trafic în timp real și redă muzică online, în timp ce tu conduci. IoT este termenul general pentru acele tehnologii utilizate în experiențe inter-conectate.

Invertor

O piesă esențială pentru motorul electric sau hibrid, invertorul convertește curentul din DC (din baterie) în AC (pentru motor). Este un rol simplu, dar invertoarele sunt piese complexe, fiind necesară combinarea unor componente de calitate cu anumite cunoștințe tehnice pentru a obține cea mai bună performanță. Află mai multe despre invertoarele DENSO.

ITG

Grupurile de Comerț Independent, sau ITG-urile, există de câteva decenii, dar în această perioadă rolul lor s-a modificat semnificativ. Azi, acestea reprezintă forțe puternice în piață iar fuziunile și achizițiile dintre ITG-uri le-au sporit dimensiunea. DENSO se bucură de o relație excelentă cu multe ITG-uri, pe măsură ce acestea își extind rețelele și își dezvoltă planurile de business pe termen lung.

Mobilitatea ca și Serviciu (MaaS)

Shutterstock 515156239

Aplicațiile de Ride-sharing reprezintă cel mai bun exemplu de MaaS: schimbarea de la transportul cu mașini private la soluții de transport plătibile în funcție de utilizare. Odată cu dezvoltarea MaaS, apare și proliferarea flotelor auto, de vreme ce vehiculele sunt deținute de companii ce le închiriază persoanelor individuale printr-o aplicație. Acest lucru schimbă și modelul de afaceri pentru service-urile auto. Flotele necesită servisare la costuri mai mici și disponibilitate continuă, însă beneficiile sunt reale: flotele generează mai mult business și chiar venituri stabile periodice, garantând astfel cashflow-ul și îmbunătățind stabilitatea comercială.

Over-the-air (OTA)

Vehiculele sunt adesea descrise ca și ”calculatoare pe roți”, acestea presupunând o actualizare periodică a software-ului. Termenul de ”Over-the-air” descrie procesul prin care mașinile beneficiază de actualizări de la distanță, fără să fie necesară o vizită la service. Pentru a permite această situație, mașina și infrastructura sa de comunicare trebuie să fie capabilă de a gestiona descărcarea unui volum mare de informații. Este mai greu decât pare, astfel încât, lansarea OTA a fost graduală până acum

PHEV/PHV/BEV/FCEV

Știm cu toții ce sunt vehiculele electrice, însă nu toate acestea sunt la fel. Există o serie de subcategorii și fiecare poate fi denumită prin termeni diferiți. Pe scurt: vehiculele electrice pure sunt alimentate strict de către baterie sau prin celule electrice sau solare. Depinzând de sursa utilizată, acestea pot fi categorisite mai departe în BEV (vehicule electrice pe baterie) sau FCEV (vehicule cu celule de hidrogen). Vehiculele electrice hibride (HEV) au o baterie ce este încărcată prin motorul cu combustie internă; dacă acestea pot fi încărcate și printr-o sursă externă de curent, atunci sunt vehicule hibride plug-in. (PHEV sau PHV)

ULEZ

ULEZ înseamnă Zona de Emisii foarte scăzute, presupunând o aria (de regulă, centrul unui oraș) în care șoferii trebuie să plătească o taxa pentru a conduce vehiculul propriu, în funcție de emisiile acestuia. Vehiculele electrice se pot deplasa în ULEZ pe gratis, pe când cele pe benzină sau motorină vor trebui să achite o taxă; vehiculele comerciale fiind nevoite să achite taxe chiar mai ridicate. Cea mai cunoscută zonă ULEZ este centrul Londrei - zonă ce se va extinde de 18 ori față de dimensiunea originală în Octombrie 2021.

V2X

Shutterstock 1343869916

V2X este un termen ce descrie modul în care o mașină comunică cu o entitate ce poate afecta vehiculul respectiv și călătoria sa. Cuprinde o serie de rute de comunicare, precum V2I (vehicul-infrastructură), V2N (vehicul-rețea), V2V (vehicul-vehicul), V2P (vehicul-pietoni), V2D (vehicul-dispozitiv) și V2G (vehicul-sistem).

WLTP

Procedura de testare vehiculelor, armonizată la nivel global, (WLTP) este un test standardizat al impactului unei mașini asupra mediului, incluzând emisiile și consumul de combustibil. Implementat în UE, acest test măsoară emisiile în timp real, în condiții diferite de temperatură, obiceiuri de condus și viteză. Pe măsură ce obiectivele legate de CO2 devin mai stricte, clasificarea WLTP a devenit un pas crucial în lansarea unei mașini pe piață.

ZEV

Un vehicul cu zero emisii (ZEV) este exact ceea ce îi spune numele: un vehicul ce nu emite gaze de evacuare în urma funcționării. Vehiculele electrice sunt exemplul evident. Dar și bicicletele!