Modul în care DENSO contribuie la un viitor sustenabil

Obiectivul către zero emisii și procese de producție ale unor vehicule fără emisii de carbon evidențiază importanța sustenabilității din industria automotive. Aceste trenduri nu sunt motivate doar de introducerea unor ținte mai stricte de emisii și limitarea vehiculelor aspirate natural în Europa, dar și de atenția în creștere asupra problemelor de mediu și de sustenabilitate. Cu toate acestea, pentru ca industria auto din Europa să-și îndeplinească aceste obiective, este responsabilitatea fiecărui business din acest sector să-și aducă contribuția. În acest articol, ne trece în revistă modul în care DENSO contribuie la crearea unui viitor sustenabil.

Mențiune importantă: Deși DENSO Aftermarket se mândrește cu informațiile tehnice și experiența împărtășită, vă rugăm să țineți cont de faptul că produsele DENSP specifice vehiculelor electrice și hibride, menționate în acest articol, sunt furnizate exclusiv ca și piese OEM, nefiind disponibile în gama Aftermarket.

Sustainability Img Main

Construcția unui viitor electric

Una dintre schimbările majore din Aftermarket-ul European ce va fi simțită în următorii ani, este creșterea servisării vehiculelor electrice și hibride. Aceste vehicule cresc în popularitate pe măsură ce consumatorii caută opțiuni mai prietenoase cu mediul, întorcând spatele vehiculelor aspirate natural.

Aceste vehicule eficiente din punct de vedere energetic și foarte performante necesită cele mai inovative, eficiente și fiabile piese. DENSO conduce eforturile industriei în dezvoltarea acestor piese, în special în producția de sisteme rotative, compresoare și senzori. De la introducerea primul eCompresor DENSO cu un invertor integrat pentru vehicule hibride în 2005, compania a introdus o serie de inovații în designul și producția de piese destinate vehiculelor electrice și hibride. Un computer hibrid integrat, o unitate de monitorizare a bateriei, un convertor DC-DC, un sistem superior de răcire a bateriei și o unitate de control a puterii de înaltă tensiune (PCU) sunt toate dovezile poziției clare a companiei DENSO în procesul de electrificare.

O istorie a electrificării

Nu este nici o surpriză faptul că DENSO contribuie la producția și lansarea unor astfel de piese, deoarece compania are o lungă istorie a electrificării, încă din 1949. În timpul acelui an, DENSO a anunțat planul pentru utilizarea practică a unui vehicul electric, numit DENSO GO.Conceptul final a fost cu adevărat o creație unică, folosind un motor DC în locul uzualului motor AC. Viteza vehiculului era controlată cu doar 4 viteze și integra o serie de dispozitive tehnice, mult peste ce exista la acea dată.

Denso Go

Prototipul putea acoperi 195 de kilometri la o încărcare, o distanță impresionantă ținând cont de autonomia vehiculelor electrice actuale. 50 de vehicule electrice DENSO au apărut pe șosele din Japonia în Iulie 1950, fiind des întâlnite în zona capitalei Tokyo. Cu o viteză maximă de 43km/h, aceste vehicule erau doar puțin mai încete decât vehiculele prezente la acea dată și cele produse în SUA, mult mai scumpe. Așadar, reprezentau o alternativă legitimă.

Deși DENSO GO a fost proiectat strict ca și concept, a oferit un pas esențial în succesul ulterior al companiei DENSO și poate fi considerat baza multor vehicule electrice moderne.

Tehnologia verde

Pasiunea și expertiza companiei DENSO în electrificare a dus la proiectarea și producția mai multor piese noi destinate vehiculelor hibride. eCompresorul, menționat mai devreme, a fost primul compresor electric produs în masă cu invertor și motor integrate. În timp ce compresoarele conveționale sunt acționate de motor, făcându-le astfel nepotrivite pentru vehiculele hibride, eCompresoarele DENSO sunt acționate de un motor intern. Astfel, nu numai că se potrivesc motoarelor hibride, ci și îmbunătățesc eficiența consumului de combustibil.

În cazul unei transmisii hibride, este posibilă funcționarea aerului condiționat, atât când motorul merge, cât și atunci când este oprit, datorită puterii furnizate de motorul intern al eCompresorului. Acest lucru reprezintă un avantaj semnificativ asupra vehiculelor tradiționale, menținând o atmosferă comfortabilă în habitaclu, în timp ce se economisește combustibil.

O altă inovație DENSO este statorul MG (motor-generator), special proiectat pentru vehicule hibride. Această componentă îndeplinește mai multe funcții, printre care pornirea și asistarea motorului, generarea de curent electric și acționarea axelor. Statorul MG este deja utilizat la modelul Toyota Prius, pentru greutatea sa redusă și eficiența consumului de combustibil.

Materialitatea DENSO

Deși dezvoltarea și producția de piese pentru vehicule electrice și hibride sunt vitale în obținerea sustenabilității din Aftermarket, DENSO s-a angajat să integreze conceptul de sustenabilitate în întreaga sa afacere. Cu o atenție sporită la cele 17 obiective de sustenabilitate ale ONU, DENSO a dezvoltat propriul set de probleme sociale, definite ca și ”Materialitate”. Prin activitățile sale de business, DENSO contribuie atingerea obiectivelor internaționale prin îndeplinirea propriilor obiective de Dezvoltare Sustenabilă, adresându-se unor probleme legate de mediu, siguranță și bazele corporației

Strategia DENSO este de a implementa aceste obiective în fiecare activitate a afacerii pentru a demonstra următoarele acțiuni:

  • Promovarea sănătății și a stării de bine.
  • Accesul la energie fiabilă, sustenabilă, modernă și accesibilă.
  • Crearea de infrastructură rezistentă prin promovarea industrializării sustenabile și a inovației.
  • Ajutor în crearea unor orașe și așezări umane incluzive, sigure și sustenabile.
  • Asigurarea unui consum și producții sustenabile.
  • Acțiune urgentă pentru a combate schimbările climatice și impactul acestora.

DENSO - Viziunea Eco 2025

Eco Vision

Cuprinzând toate aceste inițiative este Viziunea Eco DENSO pentru 2025, un plan de sustenabilitate cu obiective concrete și măsurabile. De la angajamentul celor 150.000 de angajați DENSO, planul urmărește să revigoreze responsabilitatea pentru mediul înconjurător, la toate nivelurile.

Viziunea pentru 2025 este bazată pe 3 ținte: Energie 1/2, Curat x2 și Verde x2. DENSO plănuiește să atingă aceste ținte prin implementarea a 10 acțiuni legate de dezvoltarea de produs, unitățile de producție, asociați și management. Acest lucru include reducerea emisiilor de CO2 prin dezvoltarea de produse care sporesc eficiența consumului de combustibil, reducând impactul emisiilor și a deșeurilor asupra mediului cu jumătate, și contribuind la un aer mai curat. Mai multe obiective vor ajuta DENSO să-și dubleze activitățile ”verzi” cu programe precum cercetarea bio-combustibililor și crearea de spații și comunități verzi.

Pentru ca Aftermarket-ul să joace un rol cheie în sustenabilitatea sectorului automotive, este important ca furnizorii cheie, precum DENSO, să conducă această inițiativă, atât în producția de piese pentru vehicule sustenabile, cât și în comportamentul și procesele echipelor sale globale. Până la urmă, sustenabilitatea e adânc înrădăcinată în trecutul și viitorul companiei DENSO.