Rovanperä este cel mai tânăr pilot din fruntea campionatului FIA World Rally

Pilotul echipei TOYOTA GAZOO Racing, Kalle Rovanperä, și-a securizat mult râvnita poziție după ocuparea locului secund alături de co-pilotul Jonne Halttunen la Raliul Arctic al Finlandei. Duo-ul dinamic au obținut cel mai rapid timp în timpul Power Stage în mașina lor, Toyota Yaris WRC.

Wrc 2021 Rd2 239

Rovanperä, în vârstă de 20 ani,s-a dovedit a fi unul dintre cei care au setat tonul cursei, încă de la început. Foarte solicitanta cursă a început cu un shakedown, urmat de stagiul cel mai lung al raliului: 31.05 km la Sarriojärvi.

Rovanperä s-a luptat cu un traseu foarte dificil, dar a reușit să obțină al treilea cel mai rapid timp. Încrederea sa a crescut la repetarea stagiului, ce a avut loc în timpul serii: și-a securizat al doilea cel mai rapid timp, cu doar 20 secunde în spatele liderului.

Câștigătorii au parte de multe provocări

După ocuparea primelor 2 poziții la Raliul Monte-Carlo de luna trecută, Sébastien Ogier și Elfyn Evans au deschis drumul la începutul cursei, rezultând într-un start mai complicat pentru ei față de competitori, datorită stratului de zăpadă instabil, în urma unor temperaturi neobișnuit de mari.

Ogier s-a confruntat cu cele mai dificile condiții în stagiile inițiale, dar Evans a reușit să le depășească, obținând al cincilea cel mai rapid timp în ambele stagii.

Wrc 2021 Rd2 105

O cursă în condiții arctice

Rovanperä și-a obținut avantajul în cea de-a doua și cea mai lungă zi a cursei. Depășind competitorii, s-a propulsat direct pe locul secund în al doilea stagiu al zilei, Kaihuavaara, în timpul căruia Evans a condus clasamentul pentru echipa TOYOTA GAZOO Racing. Rovanperä a făcut un pas în plus, obținând cel mai rapid timp la repetarea stagiului de după-amiază. În acel moment, era cu doar 24.1 secunde în spatele primei poziții, pe când Evans a micșorat diferența față de pilotul de pe poziția 4 la doar 10.1 secunde.

Ogier s-a luptat din nou cu un start dificil, păstrând un ritm constant - dar o coliziune cu un troian de zăpadă a dus la un restart în ziua a 3-a.

Rezultatele perseverenței pentru tânărul pilot

Rovanperä și Halttunen au pornit în forță în ultima zi, extinzându-și avansul față de locul 3 cu 0.1 secunde în timpul testului de 22.47 km de la Aittajärvi. Repetarea stagiului a servit drept Power Stage, oferind puncte extra pentru cei mai buni timpi. Rovanperä a obținut cel mai bun timp cu un avans de 0.3 secunde, obținând astfel la general al doilea timp cu 2.3 secunde - cel mai bun rezultat al său din cariera FIA WRC. Ambițiosul pilot a obținut și maximul de 5 puncte bonus, atât pentru pilot, cât și pentru echipă, iar acum conduce campionatul cu 4 puncte în fața celui mai apropiat rival. Este cel mai tânăr pilot WRC cu această poziție în clasament.

Deși încântat de această cursă, Rovanperä deja se gândește la următoarea cursă: ”Sunt foarte mulțumit de locul secund obținut. A fost un weekend dificil, am tras tare și nu am reușit să fim mereu la un nivel optim, însă am luptat tot timpul. În timpul Power Stage am dat tot ce am putut, obținând niște puncte foarte valoroase.

”E foarte bine să fiu în această poziție acum, în fruntea campionatului pentru prima oară. Va fi o nouă situație pentru mine să concurez în următorul eveniment și va trebui să păstrez ritmul și să fiu consistent.”

Wrc 2021 Rd2 142

Evans și Ogier nu se dau bătuți

După câteva zile cu multe provocări, Evans a ocupat locul 5 la finalul raliului, asigurând astfel poziția fruntașă a echipei TOYOTA GAZOO din clasamentul producătorilor, cu un avantaj de 11 puncte. A obținut cel mai rapid timp din primul stagiu al zilei și a menținut presiunea la maxim, ratând poziția 4 cu doar 8.9 secunde. Evans e acum al treilea din campionat alături de Ogier, care deși a avut un weekend dificil, a câștigat un punct adițional pentru evoluția din Power Stage.

Pilotul echipei TOYOTA GAZOO Racing World Rally, Takamoto Katsuta, a obținut de asemenea un loc 6 în ultimul stagiu, fiind un rezultat la fel de bun ca cel obținut în runda de deschidere a sezonului din Monte Carlo.

Wrc 2021 Rd2 205

Următorii pași pentru echipa TOYOTA GAZOO Racing

Piloții se îndreaptă către Zagreb în Aprilie, pentru primul eveniment WRC din Croația. Echipa își va putea demonstra abilitățile pe un circuit complet diferit - pe șoselele din capitala Croației.