Prima victorie în clasa WEC Hypercar e obținută de echipa TOYOTA GAZOO Racing

Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima și Brendon Hartley, în # 8 TOYOTA GAZOO Racing GR010 Hybrid, au ocupat primul loc la cursa de 6 ore de Spa-Francorchamps - prima cursă a Campionatului Mondial de Anduranță FIA care prezintă noua categorie Hypercar.

Wec 2021 Rd1 090

Trio a dat startul sezonului Campionatului WEC din 2021 cu o victorie luptată, ceea ce înseamnă că TOYOTA GAZOO Racing a câștigat acum în Belgia cinci ani la rând.

Un nou început pentru WEC

Istoria se va face indiferent de ce s-ar fi întâmplat la Spa-Francorchamps, întrucât campionatele au început cu un calendar de șase curse în noul format, ce a înlocuit modelul LMP1 cu Hypercar Le Mans și un nou set de tehnici; au fost introduse reglementări, rezultând un timp de referință de tur la 3:30 la Le Mans. Un eveniment de „prolog” de la sfârșitul lunii aprilie a oferit publicului prima vitrina a noilor Hypercars în condiții de curse.

Aceasta a fost, de asemenea, o mare șansă de a rezolva orice problemă de ultim moment și, în mod esențial, de a crea emoție pentru noul sezon. „A trecut mult timp de la ultima noastră cursă”, a spus José María López - una dintre echipele campioane mondiale # 7, alături de Kamui Kobayashi și Mike Conway - după prolog. „Cursele de rezistență sunt un sport dur și mereu simțim că vrem mai multe ture, mai multă pregătire - dar timpul meu în mașină a mers bine și m-am simțit confortabil. Testarea în trafic este utilă; când ești singur pe pistă, folosești aceeași linie și frânezi întotdeauna în același loc. Cu atâtea alte mașini pe pistă, este un antrenament bun pentru sezon. ”

Mașina nr. 7 a câștigat primul pol Hypercar, după ce Kobayashi a condus cu măiestrie în timpul calificărilor. Dar cea mai mare emoție era încă să vină.

Wec 2021 Rd1 085

Trei lideri în 6 ore

Primele trei Hypercars au fost strâns potrivite pe toată durata cursei: # 7 și # 8 în livrea TOYOTA GAZOO și mașina # 36 Alpine.

În cea de-a unsprezecea tură, # 8 cu Buemi la volan a preluat conducerea - dar va avea o durată scurtă, deoarece ambele mașini au avut probleme la pit-stop, cedând avantajul # 36. În primul rând, numărul 7 nu a părăsit pit-stopul curat; apoi # 8 a primit o penalizare de 30 de secunde pentru încălcarea unui nou regulament privind timpul minim de realimentare.

Dar cea mai mare dramă s-a produs imediat după marcajul de patru ore. Cu cele trei mașini de frunte la doar câteva secunde distanță, numărul 7 a alunecat de pe pistă și a necesitat un vehicul de salvare, căzând pe locul 3.

Din fericire, nu au existat probleme la oprirea finală a combustibilului pentru # 8, care a reușit să preia conducerea înainte de secțiunea finală. Nakajima i-a predat lui Buemi pe scaunul șoferului, iar de acolo a fost necesar doar managementul cursei. Elvețianul a executat acest lucru perfect, terminând cursa cu 67 de secunde în fața # 36, cu numărul 7 completând podiumul.

Wec 2021 Rd1 074

“Învățând la fiecare tur”

După finalizarea cursei, piloții învingători au putut reflecta la prima ieșire pentru GR010 HYBRID Hypercar.

„Ca echipă, cred că am făcut o treabă foarte bună în cursă”, a spus Kazuki Nakajima. „Cursa a fost dificilă pentru noi, am avut niște urcușuri și coborâșuri, dar în calitate de echipaj de conducere am făcut ceea ce trebuia să facem. A fost atât de ușor să greșim, deoarece traficul a fost greu de gestionat și am avut o concurență puternică din partea Alpine și chiar a unora dintre LMP2. ”

Brendon Hartley a adăugat: „În calitate de echipaj al șoferului, nu am greșit și am învățat la fiecare tură. Continuăm să ne îmbunătățim înțelegerea despre GR010 HYBRID, modul în care să gestionăm această mașină și traficul, toate fiind foarte diferite față de mașina anterioară. Tot ce pot să spun este că suntem foarte mulțumiți de prima victorie. ”

Provocarea va crește și mai mult atunci când campionatele vor trece la etapa următoare la Portimão în perioada 11-13 iunie. Împreună cu două ore suplimentare pe durata cursei, echipele vor vedea, de asemenea, o competiție suplimentară pe pistă, întrucât un producător suplimentar intenționează să intre într-un Hypercar. Orice s-ar întâmpla, apărarea coroanei WEC de către echipa TOYOTA GAZOO Racing este la un început bun.