O victorie dublă impresionantă pentru TOYOTA GAZOO Racing în Sardinia

Campionatul Mondial de Raliuri s-a întors în Sardinia pentru cea de-a cincea etapă, oferind încă o performanță stelară a echipei TOYOTA GAZOO Racing World Rally, care a sărbătorit mai multe realizări. A fost prima victorie a echipei în Italia, a oferit încă o clasare dublă pe podium și a extins conducerea în clasament atât pentru campionatul piloților, cât și pentru clasamentul producătorilor. A fost un alt loc fantastic pe primul loc pentru Sébastien Ogier împreună cu Julien Ingrassia și este a treia victorie a perechii din cele cinci etape ale WRC 2021 până acum. Acum conduc campionatul cu 11 puncte.

Wrc 2021 Rd5 212

Colegii de echipă Elfyn Evans și copilotul Scott Martin au extins, de asemenea, avantajul echipei în campionat, terminând pe locul doi, la 46 de secunde în spatele lui Ogier. Sardinia a fost a patra apariție a lui Evans pe podium în acest sezon și evenimentul a oferit performanțe puternice din partea a trei dintre echipajele Toyota Yaris WRC, care au terminat în primii patru.

Timpi de testare încă de la început

Al treilea cel mai bun timp în etapa de putere a fost realizat de Kalle Rovanperä, împreună cu copilotul Jonne Halttunen care a câștigat trei puncte bonus, ceea ce extinde avantajul de 49 de puncte al Toyota în clasamentul producătorilor. Cu toate acestea, în timp ce alerga pe poziția a doua vineri, perechea a experimentat o nouă dezamăgire în Sardinia, trebuind să se oprească după ce au întâmpinat o problemă tehnică. Aceasta urmează unei retrageri la ultimul eveniment din Portugalia, tot din motive tehnice, echipa suferind un accident la Raliul inaugural al Croației.

Rovanperä a afirmat: „Scopul nostru de astăzi a fost să obținem cât mai multe puncte din Power Stage. Poziția noastră de plecare a făcut-o încă un pic dificilă, deoarece a fost curățată pista cu doar două mașini de raliuri înainte. A trebuit să-mi fac propriile linii în multe locuri și am pierdut puțin timp cu asta, dar am încercat să împing mult și am obținut al treilea cel mai rapid timp. În general, a fost un weekend foarte dezamăgitor din partea noastră, dar trebuie doar să mergem mai departe. Lucrul pozitiv este că senzația din mașină este din nou bună după Portugalia și, sperăm, să putem continua așa. ”

Reușind să se bazeze pe ascensiunea sa prin clasament, Kakamoto Katsua, pilotul programului TGR WRC Challenge, și-a repetat cel mai bun final personal de pe locul patru în Sardinia, pe care l-a înregistrat și în ultima rundă din Portugalia. Katsua a avut o abordare constantă în ultima zi de duminică, din cauza copilotului său Dan Barritt care se simte rău din cauza deshidratării. Căldura din Sardinia s-a adăugat condițiilor dificile, dar Barritt a fost verificat și eliberat de medici după terminarea raliului.

Elfyn Evans nu a reușit să-și repete victoria pe primul loc în ultima etapă din Portugalia, după ce apa a intrat în mașina sa după ce a condus printr-o baltă. Obținerea locului doi a fost asigurată, totuși, datorită timpului pe care l-a construit mai devreme. Alături de copilotul Scott Martin, Evans a început ultima zi cu o puternică victorie de etapă în SS17 pentru a-și spori avantajul față de locul trei și a fost, de asemenea, cel mai rapid în SS19.

Evans a spus: „Locul doi este un rezultat extraordinar pe care l-am fi luat cu siguranță după luptele noastre de vineri dimineață. În această dimineață nu am avut un decalaj atât de mare în spatele nostru, așa că a fost bine să putem extinde acest avantaj și probabil că este la fel de bine având în vedere ceea ce s-a întâmplat mai târziu în etapa finală. Se părea că luăm puțină apă și nu eram sigur că se va curăța, dar din fericire am făcut-o și am revenit rapid la putere maximă după aceea. Este o ușoară dezamăgire să nu iau niciun punct în plus din Power Stage din această cauză, dar în același timp sunt ușurat să rămân pe locul doi ".

Wrc 2021 Rd5 180

Munca grea e răsplătită

Ogier a fost primul care a deschis drumul în Sardinia în prima zi, iar conducerea sa abilă i-a permis să ajungă de la al treilea la sfârșitul zilei de vineri până la sâmbătă să fie liderul raliului. La fel ca Evans, Ogier a avut unele dificultăți pe parcurs, cu niște probleme tehnice din cauza apei într-o secțiune a cursului.

Împreună cu copilotul Julien Ingrassia, perechea și-a menținut conducerea pe parcursul celor patru etape din ultima zi pentru a câștiga a patra victorie din Sardinia - și prima lor din 2015. Ogier a obținut două puncte bonus în Power Stage după ce a realizat cel de-al patrulea cel mai rapid timp și acum conduce campionatul cu 11 puncte peste Evans, care este cu 18 puncte înaintea conducătorului auto pe locul trei.

Ogier a spus: „A fost un weekend incredibil pentru noi. Nu ne-am fi putut aștepta să venim din Sardinia cu un rezultat de genul acesta. A avea o victorie dublă pentru echipă, obținând primul și al doilea loc, este o realizare fantastică. Dacă putem menține acest ritm, putem avea încredere, dar, desigur, nu este niciodată atât de ușor ”.

Echipa TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team speră să își continue succesul în 2021, deoarece Campionatul Mondial de Raliuri FIA se îndreaptă spre emblematicul Safari Rally Kenya din 24-27 iunie. Va fi pentru prima dată în aproape 20 de ani când WRC va ține în calendar condiționarea istovitoare a evenimentului de pietriș african, ceea ce îl va face să fie imposibil de ratat.

Wrc 2021 Rd5 294