Yoshimura SERT Motul obține victoria în prima cursă la Le Mans

DENSO caută întotdeauna modalități de a-și dezvolta sprijinul pentru producătorii de vehicule performante - și în 2021 a extins acest suport și la vehiculele cu două roți. Yoshimura SERT Motul este o echipă nouă în Campionatul Mondial FIM Endurance din acest an, format ca o coaliție între Suzuki Motor Corporation și Yoshimura Japonia. Sponsorizată cu mândrie de DENSO, echipa tocmai a obținut o victorie în prima sa cursă la 24 Heures Motos din Le Mans.

Ewc1yoshimura Sert Motul Celebration3 1

Cine este Yoshimura SERT Motul?

Producătorul de piese pentru motociclete și motoare de curse Yoshimura colaborează cu Suzuki din 1976, când Yoshimura a lucrat la Suzuki GS750, prima motocicletă în patru timpi, cu patru cilindri a companiei.

De atunci, cei doi producători au lucrat în mod regulat împreună la mașini de curse - dar au și alergat sub propriile lor branduri. Echipa Yoshimura Racing se mândrește cu patru victorii și mai multe podiumuri la Suzuka 8 Hours, în timp ce echipa de curse Suzuki Endurance Racing din Franța a adunat mai multe titluri de Campionat Mondial de rezistență, fiind și campionii din sezonul 2020.

Prin urmare, au fost vești majore când cele două companii au anunțat că își vor uni forțele pentru 2021 sub un nou brand, Yoshimura SERT Motul, care a devenit noua echipă a fabricii Suzuki. Nu numai că va consolida parteneriatul dintre cele două echipe, dar era de așteptat să ridice standardele în cursele de motocicletă de anduranță în ansamblu.

Echipa a înscris patru curse care vor viza titlul: Gregg Black și Xavier Siméon, care au făcut parte din echipa câștigătoare a campionatului în 2020, precum și Sylvain Guintoli și rezerva Kazuki Watanabe, care a fost puternic implicat în echipa Yoshimura. Noua alianță franco-japoneză a produs, de asemenea, o nouă versiune a motocicletei de curse Suzuki GSX-R1000R în livrarea noului parteneriat. După teste ample, a fost în sfârșit pregătită pentru prima sa cursă la Le Mans în perioada 12-13 iunie.

Ewc1ewc1sylvain Guintolir35 1

Debut dominant pentru echipa sponsorizată de DENSO

După ce a înregistrat cel de-al doilea cel mai rapid timp în calificări, echipa Yoshimura SERT Motul a fost pregătită pentru un început bun, dar s-a confruntat cu o provocare dificilă de a prelua și menține conducerea cursei. Gregg Black, care a participat la prima etapă competitivă vreodată pentru Yoshimura SERT Motul, a optat pentru a asigura un start rapid; iar până la sfârșitul primului tur dramatic, el avea conducerea.

Cu toate acestea, provocarea nu s-a terminat, deoarece Yoshimura SERT Motul s-a trezit într-o luptă tensionată pentru primul loc - de două ori. În primul rând, un concurs timpuriu cu Tati Team Beringer Racing, și apoi un duel lung cu YART-Yamaha, care a durat până la căderea nopții înainte ca Yahama să sufere o problemă tehnică și Suzuki a reușit să treacă.

De aici, echipa și-a exercitat dominația, Black, Siméon și Guintoli rotindu-se impecabil pentru a-și menține avantajul pe tot parcursul nopții și a doua zi dimineața. În total, au finalizat 855 ture în circuitul Bugatti la Le Mans, terminând cu opt ture înaintea celor mai apropiați rivali. Cu bonusuri de calificare și intermediare pentru a-și adăuga victoria generală, echipa se află deja cu mult în fața celorlalți în clasamentul Campionatului Mondial de Anduranță 2021.

Ewc1yoshimura Sert Motul Celebration7

Un vis devenit realitate pentru echipă

Pilotii și managerii au fost încântați de o primă cursă aproape perfectă pentru noua echipă. Yohei Kato, directorul echipei Yoshimura, a rezumat: „A fost un moment cu adevărat special să câștig cursa Le Mans 24H și nu știu cum să-mi exprim sentimentele. Din cauza pandemiei COVID-19, planurile noastre au fost reprogramate de la începerea proiectului și nu a fost atât de ușor până când am venit aici.

„Cu toate acestea, cei patru piloți și echipele noastre au făcut o treabă perfectă în weekend și am obținut o victorie valoroasă din cauza eforturilor tuturor. Suzuki GSX-R1000 a fost puternic și fiabil și a făcut întreaga cursă cu adevărat lină. Astăzi nu am avut probleme și chiar am avut o cursă perfectă. ”

Sylvain Guintoli a adăugat: „Colaborarea dintre SERT și Yoshimura dă deja roade. Sunt entități cu care am lucrat în trecut și ne-am înțeles foarte bine. Aceste forțe sunt acum combinate și alianța funcționează perfect. Cu Gregg și Xavier, ne-am angajat să câștigăm. Și aici, la Le Mans, am avut o cursă aproape perfectă. Este ca un vis împlinit ”.

Suzuki vor fi din nou în acțiune în mai puțin de o lună, la cursa de 12 ore Estoril din Portugalia. Aceste campionate sunt departe de a fi terminate, dar până acum, noua colaborare Yoshimura-Suzuki își îndeplinește promisiunile.