Trei din trei pentru TOYOTA GR010 Hybrid după victoria dificilă a echipajul #7 la Monza

Mike Conway, Kamui Kobayashi și José María López, în # 7 GR010 HYBRID, au obținut prima lor victorie în Campionatul Mondial de Rezistență FIA 2021 pe 18 iulie la Monza. A fost, de asemenea, a treia victorie a TOYOTA GAZOO Racing din sezonul WEC - dar, în ciuda faptului că și-a menținut recordul de 100% în clasa Hypercar, echipa a experimentat, fără îndoială, cea mai dură cursă a anului.

Wec 2021 R3 099

În timp ce ambele mașini au întâmpinat dificultăți tehnice, mașina de curse # 7 a reușit să câștige și să obțină o victorie la limită, fiind pe locul doi cu doar 35 de minute înainte de final. Echipa #8 nu a reușit să lupte pentru victorie după probleme repetate, dar și-a menținut poziția de lider în clasamentul piloților.

O cursă de neuitat marchează o întoarcere istorică

Aceasta a fost prima cursă WEC care a avut loc la Monza de aproape 30 de ani, iar locația deținea deja un loc special în istoria Toyota. În 1992, a fost locul în care a câștigat prima echipă Toyota în cursa Campionatului Mondial. Din fericire, această cursă a văzut și spectatorii întorcându-se la campionat, absenți pe parcursul restricțiilor COVID-19 din 2020 și 2021.

Wec 2021 R3 054

Those spectators were treated to some incredible drama. The TOYOTA GAZOO machines locked out the front row of the grid, with the #7 taking pole, just 0.062 seconds ahead of the #8 in qualifying. But anyone who thought this would be an easy race for the team was about to get a surprise.

Early on, the two competitors stayed close to each other, with Mike Conway in the #7 just about holding off the #8. But 90 minutes into the race, just after Brendon Hartley took the reins, the #8 suffered a fuel pressure issue, followed shortly by a damaged hub. After stopping for parts replacement, it returned far down the field, with no chance of victory.

Acești spectatori au fost tratați cu o dramă incredibilă. Mașinile TOYOTA GAZOO au ocupat primul rând al grilei, cu echipa # 7 în pole-position, la doar 0,062 secunde în fața # 8 în calificare. Dar oricine credea că va fi o cursă ușoară pentru echipă, era pe cale să primească o surpriză.

La început, cei doi concurenți au rămas apropiați unul de celălalt, cu Mike Conway în #7 pentru a face față echipei #8. Dar la 90 de minute de cursă, imediat după ce Brendon Hartley a preluat frâiele, echipa #8 a suferit o problemă de presiune a combustibilului, urmată în scurt timp de un butuc avariat. După oprirea pentru înlocuirea pieselor, a revenit în cursă, dar fără șanse de victorie.

Primul loc pierdut - dar și câștigat

The #7 was left on its own at the front of the pack – but it had difficulties of its own. With less than two hours to go, the engine management system reported an error, forcing Kamui Kobayashi to stop at the side of the track.

# 7 a fost lăsat singur în fruntea cursei - dar a avut dificultăți proprii. Cu mai puțin de două ore înaintea finalului cursei, sistemul de gestionare a motorului a raportat o eroare, obligându-l pe Kamui Kobayashi să se oprească în partea laterală a pistei.

Când a repornit, a pierdut conducerea, dar în curând a câștigat-o înapoi după următoarea rundă de pit-stop. Cu toate acestea, drama nu s-a terminat: numărul 7 a renunțat la conducere încă o dată după ce a trebuit să se oprească la boxe.

Odată cu scurgerea timpului, Mike Conway a urmărit să vâneze mașina Alpine, ce se afla în fruntea cursei. Un tur complet cu steagul galben, cu 34 de minute înainte de final, a oferit ocazia necesară, iar numărul 7 a ieșit în frunte după oprirea finală la pit-stop, de această dată reușind să reziste până la final.

Wec 2021 R3 106

Lecțiile învățate după ”problemele bune”

Cu siguranță, aceasta nu a fost o cursă perfectă pentru TOYOTA GAZOO Racing, chiar dacă a terminat cu o victorie. Cu toate acestea, acest lucru a făcut-o cu atât mai memorabilă pentru șoferii # 7, care ar putea sărbători o victorie Hypercar pentru prima dată. José María López a rezumat cum s-au simțit: „Aceasta este cursa de anduranță și lucrurile se pot întâmpla... și astăzi s-au întâmplat cam toate. A fost o cursă nebună, dar am reușit să aducem mașina acasă și să câștigăm cursa. Nu întotdeauna câștigă cea mai rapidă mașină, dar am avut un weekend foarte puternic și acest lucru este foarte motivant pentru Le Mans. ”

Fondatorul echipei, Akio Toyoda, a adăugat: „Mă bucur că # 7 a obținut prima victorie cu noua mașină! Cu toate acestea, nici # 7 nu a terminat fără probleme. Sora # 8 a avut diverse probleme și a pierdut mult timp. Nu am putut pregăti o mașină pe care o puteți conduce fără probleme de fiabilitate, așa că îmi pare rău pentru toți șoferii. Dar GR010 HYBRID este o mașină care tocmai a început procesul de dezvoltare prin curse.

„Există tipuri de probleme bune și rele; cele bune ne ajută să învățăm, dar toate cele rele ar trebui rezolvate de Le Mans luna viitoare. Indiferent cât de mult se face pregătirea, neașteptatul se poate întâmpla întotdeauna într-o cursă. ”

Legendara cursă de 24 de ore de la Le Mans este acum la doar câteva săptămâni - steagul de start va flutura la ora 16:00 pe 21 august. Acesta va fi cu siguranță cel mai mare test de până acum al GR010 HYBRID - dar deocamdată, echipa TOYOTA GAZOO se află în topul clasamentului cu trei victorii din trei.