Starul în devenire Kalle Rovanperä duce TOYOTA GAZOO Racing către a 5-a victorie consecutivă în Estonia

Raliul Estoniei a adus zâmbete peste tot pentru echipa TOYOTA GAZOO Racing World Rally. A fost o altă victorie pentru echipă, a cincea lor consecutivă și a șasea din șapte runde. A fost prima victorie a lui Kalle Rovanperä și a copilotului Jonne Halttunen, după un început de sezon dificil. Rovanperä a devenit, de asemenea, cel mai tânăr pilot la 20 de ani care a câștigat o rundă la WRC, un record deținut anterior de Jari-Matti Latvala. În plus, toate cele trei mașini ale echipei au terminat în primii cinci, cu Sébastien Ogier și Julien Ingrassia pe locul patru, iar Elfyn Evans și Scott Martin pe locul cinci.

Revenire la descoperire

Inversând nenorocirile din rundele anterioare ale Campionatului Mondial de Raliuri FIA din 2021, Kalle Rovanperä a susținut performanțe puternice de la începutul primei zile a Raliului Estoniei, pe 15 iulie. El a început să stabilească ritmul în trei încercări în shakedown-ul dinaintea evenimentului. Între timp, coechipierii Sébastien Ogier au terminat pe locul cinci, Elfyn Evans pe locul patru și pilotul TGR WRC Challenge Program Takamoto Katsuta în Yaris WRC, pe locul trei.

Când a venit timpul pentru etapa de deschidere a primei zile, cel mai tânăr pilot al echipei TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team a obținut un avans timpuriu. Rovanperä a înregistrat cel mai rapid timp cu doar 0,1 secunde. Ogier a fost al 10-lea în general, dar la doar 1,2 secunde distanță de vremea lui Rovanperä, cu Katsuta și Evans următorul World Rally Cars în urmă.

Ziua 2 a avut loc prima zi întreagă de competiție pe etape de pietriș de mare viteză, unde Rovanperä și-a putut menține conducerea, alături de copilotul său Jonne Halttunen. După ce a căzut scurt pe locul al treilea, după prima dintre cele opt etape de pădure de vineri, s-a mutat din nou în fruntea cursei drept cel mai rapid pilot în restul de trei probe din tura de dimineață. A câștigat încă trei etape după-amiază, învingându-l pe cel mai apropiat rival cu 8,5 secunde.

Sébastian Ogier a urcat pe locul trei până la sfârșitul turei de dimineață și pe locul patru după-amiază. Elfyn Evans fusese temporar pe locul secund, dar, din cauza depășirii unei joncțiuni, a căzut cu 15,7 secunde în spatele lui Ogier la sfârșitul zilei 2. Takamoto Katusta și copilotul Dan Barritt au fost forțați să se retragă de la raliu, fiind pe locul trei la prima punct, din cauza durerilor de gât și spate raportate de Barritt în urma aterizării grele dintr-una dintre numeroasele sărituri.

Pic1

Menținerea și extinderea avantajului lui Rovanperä

Having won six of Friday’s eight stages, Day 3 saw further success for Rovanperä and co-driver Jonne Halttunen, who were looking to secure their maiden WRC victory. Rovanperä began by finishing 10 seconds quicker than anyone else in the longest stage of the rally, the 23.53-kilometre Peipsiääre test, putting him 35.7 seconds ahead overall.

După ce a câștigat șase din cele opt etape de vineri, Ziua 3 a înregistrat un succes suplimentar pentru Rovanperä și copilotul Jonne Halttunen, care căutau să-și asigure prima victorie WRC. Rovanperä a început terminând cu 10 secunde mai repede decât oricine altcineva în cea mai lungă etapă a raliului, testul Peipsiääre de 23,53 kilometri, plasându-l cu 35,7 secunde în față la general.

Chiar și din cauza provocărilor provocate de rutele adânci prin etapele moi și nisipoase, Rovanperä și-a folosit abilitățile pentru a menține starea Toyota Yaris WRC și a continua să-și extindă avantajul. Colegii de echipă Sébastien Ogier și Elfyn Evans au continuat să lupte pentru poziția a treia, dar au terminat pe locul patru și respectiv pe locul cinci.

Rovanperä s-a bucurat de un avans de 50,7 secunde față de opoziție până la sfârșitul celei mai lungi zile a Raliului Estoniei.

Pe 18 iulie, Rovanperä, Ogier și Evans au concurat în ultima zi a Raliului Estoniei. Avantajul confortabil al lui Rovanperä, câștigat cu o zi înainte, s-a extins la aproape un minut la 59,9 secunde, datorită conducerii sale controlate de expert în ultimele șase etape.

După victoria lor la sfârșitul zilei 4, Kalle Rovanperä și copilotul Jonne Halttunen obținuseră mai mult decât prima lor victorie într-o rundă a Campionatului Mondial de Raliuri FIA. Rovanperä a devenit cel mai tânăr pilot care a câștigat vreodată la 20 de ani și 290 de zile, un record deținut anterior de echipa principală, Jari-Matti Latvala (care era cu puțin peste doi ani mai mare când a câștigat Raliul Suediei în 2008). De asemenea, a condus echipa TOYOTA GAZOO Racing World Rally la cea de-a cincea victorie la rând. În plus, trei dintre mașinile echipei au terminat în primii cinci, cu Sébastien Ogier și Julien Ingrassia pe locul patru, iar Elfyn Evans și Scott Martin pe locul cinci.

Pic3

Vorbind despre victoria lui Rovanperä, Akio Toyoda, fondatorul echipei, a spus: „Kalle, Jonne, felicitări pentru victorie! Mă simt foarte ușurat că în sfârșit ați putea să vă deplasați pe toată durata raliului și sunt sigur că nu sunt singurul care are acest sentiment.

„Yaris WRC câștigător a fost construit în fabrica noastră din Estonia. Prin urmare, Estonia este și terenul nostru natal. Este minunat că primul eveniment după jumătatea sezonului a început cu o victorie într-unul din evenimentele noastre de acasă și se alătură mai multe raliuri la domiciliu: Raliul Finlandei în octombrie și Raliul Japoniei în noiembrie. ”

Jari-Matti Latvala, directorul echipei, a declarat: „Astăzi este o zi uimitoare și o victorie record în mai multe moduri. Fiecare victorie este specială și plăcută, dar pentru mine a vedea astăzi prima victorie a lui Kalle are un mare sens. Sunt atât de fericit să-l văd devenind cel mai tânăr care a câștigat vreodată un raliu WRC și mi-a luat recordul: păstrează tradiția finlandeză, după ce Henri Toivonen a ținut-o în fața mea. A făcut o treabă atât de fantastică în acest weekend. A câștiga a cincea victorie consecutivă - un record pentru Toyota - este, de asemenea, incredibil. ”

Kalle Rovanperä a spus: „E grozav să câștigi. Ne-am propus acest lucru și trebuie să le mulțumesc echipei. Chiar dacă anul acesta mi-a fost greu, ei m-au susținut atât de mult. Este foarte frumos să ai acest record ca cel mai tânăr câștigător. Jari-Matti mi-a spus că vrea ca eu să-l iau, așa că asta înseamnă ceva pentru mine. Astăzi am avut o senzație surprinzător de bună, nu am simțit atât de multă presiune și am putut conduce normal, totuși cu un ritm bun. Cu siguranță, acest rezultat ar trebui să ajute foarte mult acum: Atunci când câștigi, te ajută să eliberezi puțin din stresul și presiunea acumulate. ”

Echipa TOYOTA GAZOO Racing World Rally va reveni în curând, deoarece Campionatul Mondial de Raliuri FIA își face prima apariție la Raliul Ypres din Belgia în perioada 13-15 august. Traseul clasic, care a avut loc pentru prima dată în 1965, este cunoscut pentru faptul că este un eveniment ”de asfalt” exigent pe drumurile de terenuri agricole, căptușite cu șanțuri. De asemenea, urmează să se desfășoare o ultimă zi în jurul celebrului circuit de curse Spa-Francorchamps.